<BGSOUND SRC="audio/skrivemaskine.wav" LOOP="8">
Om mig

Om mig selv

Og andre latterlige emner...

Om mig

Tommy Tamsen

   Som du sikkert har opdaget er mit navn Tommy Tamsen. Jeg er født i 1965, altså 35 år gl. og "still going strong". Jeg blev født i Julianehåb på Grønland (min mor var Grønlænder, min far Dansker), men vi flyttede til Danmark da jeg var ca. 1 år gammel. Det meste af mit liv har jeg boet i Randers, en by jeg nødig vil undvære.
   Jeg har en bror og søster. Min bror Jacob er 36 år og udlært maskinarbejder. Min søster Karina er 3X år, udlært syerske men lige nu læser hun oppe på Handelsskolen. Jacob har en datter, Helena på 6 år. Min søster har fire børn: Søren 21 år, Linda 18 år, Simon 6 år og endelig Mathilde på 4.

   Mine interesser er bl.a. elektronik, teknik og selfølgelig computerer. Jeg ejer 3 computere hvoraf min favorit er Amiga 4000.

   Computer interessen startede da jeg var ganske lille. En genial opfinder ved navn Nolan Bushnell opfandt spillet Pong. Da jeg så det første gang var jeg dybt fasineret, et spil på en tv-skærm hvor man selv kunne deltage! WOW! Fra det øjeblik var jeg "hooked".
   Jeg var forøvrigt ikke den eneste der tændte på Pong. Da Nolan Bushnell opstillede sin første maskine var han i tvivl om hvordan den blev modtaget. Dagen efter opstillingen blev han ringet op, maskinen var gået i stykker! Det viste sig at møntindkastet var blokeret da maskinen simpelthen var stopfyldt med quater's. Ikke ligefrem en dårlig start. Efter denne kanonstart grundlagde han Atari...
   Efter et stykke tid dukkede Joachim Jerrick op i TV og fortalte at Pong snart ville komme i en hjemmeudgave. Vi brødre (mig, Jacob og min afdøde storebror Ulrik) iværksatte straks en "surmule-kampagne"... Kun i samlet flok ville vi være i stand til at lokke vores far ned i Fona og investere i Pong. Dengang kostede det en regulær formue, men efter et par uger sejrede "fornuften", min far's pung tabte 8-).
   Efter Pong begyndte der at komme mere avancerede spil med bl.a. lyspistoler. Dem måtte vi selvfølgelig også have. Så var markedet grundlagt, nu skulle der udvikles mere avancerede ting... Philips var nogle af de første der lancerede et TV-spil med udskiftelige kassetter, nemlig Philips G7000. Nu tjente vi vores egne penge, derfor splejsede vi brødre til at få Philips G7000 (åh, hvilken lykke).
   På det tidspunkt boede jeg nærmest på Østervold's cafeteria. Her kunne unge mennesker med trang til videospil, få udlevet deres lyster bare man havde 1 kr. nok! Jeg skal selfølgelig også nævne Menved's cafeteria, Amigo burger, et eller andet i Storegade (sidenhen Carburger), Randi's grill på Udbyhøjvej, grillbaren i Jyllandsgade, Kristrup grill, Minigolf banen ved Randers stadion, grillbaren oppe ved tanken/rundkørslen på Hobrovej, Grand teatret plus dem jeg uværgeligt har glemt... Sikke en motion jeg må have haft. Først i skole, så ud med aviser og endelig ud at cruise byen rundt efter nye spilleautomater.
   Nu var Atari godt etableret med bl.a. Asteroid. Da de lancerede deres videospil system Atari 2600 skulle jeg selvølgelig også have det. Her stod mine brødre dog af, de var ikke så bidt som mig, den udgift måtte jeg selv sluge (Jeg SKULLE bare have Asteroid, Space Invaders og Adventure)...
   Så ved et tilfælde faldt jeg over en gl. kasette til Philips G7000. Det var et programmerings-modul som ingen gad at købe. Man kunne selv lave spil, programmer etc. Det lød spændende og jeg købte det billigt. WOOOOWWW!!! Fra nu af var intet som før... Man kunne lave 99 (måske 100?) programlinier, enten i Assembler eller HEX-Opkoder og man havde hele 11 positioner på skærmen at udskrive resultatet på! Jeg var solgt.

   Samtidig gik en anden opfinder (en Englænder ved navn Sinclair) igang med at lave computere. Han var blevet kendt ved bl.a. at lave billige lommeregnere og have udviklet et lomme-TV. Hans første computer var selvfølgelig ZX-80 og den blev hurtigt afløst af ZX-81. Jeg var meget interesseret i dem og begyndte at læse bøger om Basic-programmering. Selvom ZX-81 kunne "prale" af "tegneserie-grafik" følte jeg dog ikke den kunne nær nok. Jeg var selvfølelig interesseret i at lave mine egne spil...

   En polsk forretningsmand var også i fuld gang. Han var flygtet til USA under 2. verdenskrig og hed Jack Traimel. Han startede med at reparere skrive- og regnemaskiner og kunne sidenhen prale med at have lavet den første hjemme-/forretningscomputer, nemlig Commodore PET (den første "hjemmecomputer" var Altair, udviklet af et Amerikansk elektronik blad, men man skulle selv bygge den!).
   Han var interesseret i at lave en billig hjemmecomputer og lancerede VIC-20. Den skulle tilsluttes fjernsynet, havde 3-lydkanaler og farvegrafik (176x184 punkter). Den var fra fødslen udstyret med 3,5 K-RAM (3584 basic bytes free) og havde et ordentlig tastatur.
   Det lød som opfyldelsen af alle mine drømme. For overhovedet at se den måtte jeg cykle til Hadsten (ca. 15 km) da der overhovedet ikke var en computerforretning i Randers der solgte den! Da jeg så den var jeg ved at tabe næse om mund :^O Jeg kunne umuligt få ro før jeg ejede sådan et bæst... Det blev mit første indkøb på afbedrag, ups. afbetaling. Jeg lokkede min storebror Jacob til at underskrive købskontrakten da jeg ikke selv var gl. nok til det.
   Det første jeg gjorde var at indtaste et basic-program jeg havde lavet i forvejen. Jeg havde lavet flere programmer på papir inden jeg købte VIC'en, de virkede første gang (de var selvfølgelig ikke de helt store mesterværker...).
   Jack Traimel kom desværre senere i klammeri med ledelsen af Commodore A/S, røg ud og overtog sidenhen Atari som han ledte sammen med sine to sønner (Nolan Bushnell havde forladt Atari for at lave elektroniske kæledyr!).
Sidenhen købte jeg flere 64'ere, en SX-64 (en slæbbar 64'er) og så...

   To be continued (når jeg gider)...